Fodmap
Heb je last van het prikkelbare darmsyndroom? Of raadt je dokter je aan om het laag FODMAP dieet te starten? Ben je een sporter die veel last heeft van maag- en darm problemen? Dan begeleidt Flore je bij het opstarten van een laag FODMAP dieet. Het laag FODMAP-dieet bestaat uit 3 fasen, namelijk de eliminatiefase, de herintroductiefase en de stabilisatie fase. FODMAPs zijn een soort korte-keten koolhydraten die slecht verteren in de dunne darm, waardoor ze maag- en darmklachten veroorzaken. Gedurende enkele weken worden de FODMAPs geëlimineerd uit jouw voeding. Daarna worden ze één voor één geherintroduceerd om te weten te komen welke voedingsmiddelen de symptomen veroorzaken. Samen wordt bekeken hoe je je voeding moet aanpassen en hoe je dit in je dagelijkse leven kan implementeren. Ten slotte wordt in de stabilisatiefase een nieuwe dieetlijst opgesteld met voedingsmiddelen die jij moet vermijden om geen klachten te veroorzaken. Je wordt verder opgevolgd om er zeker van te zijn dat je klachtenvrij bent. Flore volgde een postgraduaat in FODMAPs en is daarom de geknipte persoon om je te begeleiden.
Wat is het?
Prikkelbare darmsyndroom
PDS wordt ook een prikkelbare darm of een spastisch colon genoemd. Als je PDS hebt, heb je uiteenlopende maag-darmklachten: diarree, constipatie, opgeblazen gevoel, winderigheid,… Lastige klachten die helaas ook nadelig zijn voor je sociale leven. Er wordt geschat dat 1 op 5 mensen last heeft van PDS-klachten. Als je je herkent in deze klachten ga je best eerst langs bij de huisarts zodat die kan uitsluiten dat je een darmziekte hebt. Soms is verder onderzoek bij een gastro-enteroloog nodig. Bij mensen met PDS is er geen duidelijke oorzaak (ontsteking, gezwel of afwijkende bloedwaarden) van de klachten. Meestal gaat het om een verstoorde spieractiviteit in de darmen, een verhoogde gevoeligheid voor prikkels of een verstoorde spijsvertering.
Fodmap
Het laag Fodmap dieet is op dit moment de best bewezen methode om klachten bij PDS te verminderen. Fodmap staat voor Fermenteerbare Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden en Polyolen. Het zijn koolhydraten die je in heel wat dagelijkse voedingsmiddelen terug vindt. Ze worden slecht opgenomen in de dunne darm en trekken vocht aan met diarree tot gevolg. In de dikke darm zijn er bacteriën aanwezig die deze Fodmaps als voedselbron gebruiken en ze vergisten. Dit kan een opgezette buik, krampen en constipatie veroorzaken.