top of page

Sportvoeding

Zowel recreatieve als topsporters kunnen bij Flore terecht voor begeleiding. Op zoek naar begeleiding voor uw club? Neem dan contact op.

Topics

Basis sportvoeding

De voeding van iedere sporter begint met een gezonde basisvoeding. Een gezonde basisvoeding levert je alle voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vocht en voedingsvezels. Wanneer de basisvoeding in orde is, heb je een goede basis gelegd voor optimale sportprestaties.

Specifieke sportvoeding

Wil je meer kunnen trainen, je prestaties verbeteren, langer op een intensief niveau kunnen trainen of sneller kunnen herstellen na een zware inspanning? Dan is mogelijk de basisvoeding alleen niet voldoende en kan een goede sportvoeding je helpen. Er wordt daarbij gebruik gemaakt van sportdranken, sportrepen of sportgels die rondom een training of inspanning genomen kunnen worden, afhankelijk van het soort, de intensiteit en de duur van de inspanning. De juiste timing is hierbij cruciaal. Het moment van de inname van extra vocht of voedingstoffen heeft grote invloed op het herstel van spieren en koolhydraatvoorraden en op het voorkomen van uitdroging.

Maag- en darmklachten

Ben je een sporter die veel last heeft van maag- en darm problemen? Dan begeleidt Flore je bij het opstarten van een laag FODMAP dieet in de dagen naar aanloop van jouw wedstrijd. FODMAPs zijn een soort korte-keten koolhydraten die slecht verteren in de dunne en dikke darm, waardoor ze maag- en darmklachten veroorzaken. Bij athleten verloopt de vertering slechter op het moment van de inspanning omdat meer bloed naar de spieren gaat ten koste van het maag-darmkanaal.

RED-S

RED-S is een afkorting die staat voor ‘Relative Energy Deficiency in Sport’ wat vrij vertaald ‘Relatief energie tekort bij sport’ betekent. Hiermee wordt de combinatie en wisselwerking van een verstoorde energiebalans, onregelmatige menstruatie en verminderde botdichtheid bij sportende vrouwen aangeduid. RED-S komt in mindere mate ook bij mannen voor.

Carb loading

Spieren slaan slechts kleine hoeveelheden glycogeen op - genoeg om je te ondersteunen tijdens inspanningen tot 90 minuten. Als je meer dan 90 minuten intensief traint, kan het glycogeen in de spieren uitgeput zijn. Op dat moment kan vermoeidheid optreden en kunnen je prestaties eronder lijden. Door carb loading in de dagen voor een wedstrijd kan meer energie in je spieren opgeslaan worden. Dit kan je het uithoudingsvermogen geven om langere uithoudingsevenementen te doorstaan.

Voedingsplan bij wedstrijd

De juiste voeding voor, tijdens en na de wedstrijd kan je helpen je prestatie te verbeteren. Bij een wedstrijd-voedingsplan bezorg ik je ook een tempoband voor tijdens het lopen of samenvattend plan voor op de bovenbuis van je fiets. Ze bevatten de richttijden en het tempo dat jouw coach voor je opstelde aangevuld met de voedings- en drinkstrategie die ik voor je maak. Handig om tijdens de wedstrijd te volgen wanneer je moet eten en drinken.

Vocht- en elektrolytenbalans

Het correct aanvullen van natrium en vocht tijdens een training of wedstrijd is cruciaal voor je prestaties. Van teveel zweten en als gevolg daarvan een tekort aan mineralen gaan je prestaties namelijk achteruit.  Ongeveer 2% van je lichaamsgewicht aan vochtverlies heeft al een effect, bij 4% vochtverlies kan het prestatieverlies al bijna één derde zijn. De hoeveelheid natrium die een sporter verliest per liter zweet kan enorm variëren. Door deze grote verschillen bestaat er geen 'one-size-fits-all' oplossing. Met een zweettest kan jouw persoonlijk verlies aan vocht en natrium gemeten worden. 

Supplementen

Voor sporters kunnen supplementen prestatie bevorderend werken, mits ze niet schadelijk zijn voor de gezondheid, ze van toepassing zijn op een bepaalde inspanning en niet op de dopinglijst staan. Supplementen vormen het allerlaatste stapje om je prestatie te verbeteren.

Samenwerkingen

default_og_image_edited.png
1200px-Logo_Everton_FC_2014_edited.png
Flanders-Rugby-Academy-logo_edited.png
logo_edited.jpg
bottom of page